Pincegazdaságban a kénszeletet borászati célra használják. A pince falát és a levegőjét fertőtlenítik, illetve az üresen álló, kiürült hordókat kénezik. A kén fontos eszköze a must és a bor kezelésének. Kénezésnél a friss must erjedését rövid ideig meg lehet akadályozni. Bornál a káros mikroorganizmusok életműködését gátolja. A meggyújtott kénszeletből kéndioxid keletkezik, mely a borban kénsavvá alakul.
Felhasználási anyagok: Környezetbarát, azbesztmentes papír: A papírt az azbesztmentes kénlapok gyártásához alkalmazzák. Gyártása ásványi anyagok, üvegmikrorostok és fehérítetlen szulfát cellulóz keverékéből történik. A papír minőségi jellemzőinek az alábbi értékeknek kell megfelelniük: Felület súly g/m2 110-130 a CSN OISO 536 norma szerint próbálva. Szakítási hosszanti irány km min. 0,350 a CSN ISO 1924-2 szerint.
Tájékoztató értékek: Hamutartalom % min. 68 a CSN ISO 2144 norma szerint.
Minőségi követelmények: Külalak: Jellegzetes kénsárga, egyenes szélű, egyenletes, sima felületű. Hossz: 200 ± 3 mm Szélesség: 30 ± 1 mm Súly: 5-6,2 g Elégetésnél lecsepegő kén: Az összes kénnek max. 1%-a. Elégetésnél a papír: Teljes egészében maradjon meg. Kéntartalom laponként: 4,5-5,5 g